D
Reserveren zomerhuis
Nog geen nieuws beschikbaar.

Alkmaar

“Zo mooi had ik het niet verwacht” is een veel gehoord opmerking van gasten die voor het eerst Alkmaar bezoeken. Met het verleden als decor heeft de stad een modern winkelbestand met een breed aanbod. Naast de vooral kleinschalige winkels in het oude centrum staat aan de rand van het Noord Hollands Kanaal de Noorder Arcade met grootschalige winkelvoorzieningen.

Alkmaar is vooral Hollands kaasstad. Gedurende het seizoen wat vanaf de eerste vrijdag in april t/m de eerste vrijdag in september loopt, wordt hier op vrijdagmorgen van 10 tot 12.30 uur een traditionele kaasmarkt gehouden. De kazen worden door handelaren via handjeklap verkocht. Daarna komt het 400 jaar oude kaasdragersgilde in actie komt om met berries de kaas af te voeren, nadat de partij in de Waag is gewogen. In het Waaggebouw is het Kaasmuseum gevestigd waarin alles over zuivelbereiding wordt verteld. 


Alkmaar is historisch, met ruim 400 monumenten. De Waag, in de meest oorspronkelijke vorm uit de 14e eeuw, het 16e eeuwse Stadhuis, de Grote St. Laurenskerk en de vele hofjes, gevels en grachten geven de stad een aparte uitstraling.

Alkmaar is de grootste stad in de regio en daardoor ook het uitgaanscentrum. Er is een scala aan restaurants van diverse aard, terrassen en cafeetjes, maar ook theaters en musea. Ook worden er talrijke evenementen georganiseerd als Alkmaars Ontzet, Culinair Plaza en het Jazz & Muziekweekend. Ontspanning is ook te vinden in het nabijgelegen recreatiegebied Geestmerambacht, de parken of de sportvoorzieningen. 

Bij de VVV zijn evenementen kalenders verkrijgbaar: de AlkmaarPrachtstad en de Uitwaaier (Uitwaaier is verkrijgbaar in juli en augustus). Hierin vindt u een uitgebreid dag-tot-dag overzicht.

Meer informatie, foto's en filmmateriaal over de monumenten in Alkmaar is te vinden op www.sprekendegevelsalkmaar.nl .